Jaarthema: een open Huis

Is de Jodocuskerk een open huis? Ja, want iedereen is van harte welkom. Je reputatie, je verleden, status, leeftijd, nationaliteit; het maakt niet uit. Bij Jezus Christus in huis zijn wij allemaal altijd van harte welkom. Elke zondag opnieuw mogen we samen onze dank én klacht aan God brengen in dit open huis.

Dat is misschien wel het meest bevrijdende wat er is. Dat is ook onze hoogste roeping als mensen. Als je 10 bent, 50 of 100. En toch... En toch lijkt de drempel van de kerk soms te hoog voor veel mensen, misschien ook wel voor u of voor jou. We twijfelen aan God. Geloven in Jezus, waarom zou je? We vragen ons af hoe we ons leven het beste kunnen invullen, want ja, je leeft toch maar één keer? En waarom zou je dan naar de kerk gaan? Er zijn zoveel andere dingen die meer de moeite waard lijken te zijn dan God. Of de kerkdiensten zijn niet je stijl. Kortom, er zijn genoeg redenen op te noemen om thuis of elders te blijven. Om dat open huis te laten voor wat het is. Maar wat nu als u of jij al die drempels eens even wegdenkt en gewoon dat drempeltje aan het Torenplein overgaat samen met al je vragen, twijfels, mitsen en maren? Daar is soms wel even lef voor nodig, maar wie houdt er niet van een avontuurtje? Dan leggen we ons pakketje met vragen, mitsen en maren neer voor God in het grootste huis van het dorp. Een open huis dat er de eeuwen en generaties door al staat. Want God wil voor ons een Schuilplaats zijn, zegt een psalm. Bij Hem is het altijd open huis. God is Iemand bij Wie je dag en nacht terecht kunt, zodat je van je hart geen moordkuil hoeft te maken. Waar kan dat nog? Waar wordt er nog naar je hart geluisterd? Altijd van harte welkom.

ds. Edwin Groot Karsijn